dirkdenefDirk De Nef werd geboren in Gent in 1957. Hij behaalde Eerste Prijzen notenleer, harmonieleer, koordirectie en muziekgeschiedenis aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen en Eerste Prijzen contrapunt en fuga, compositie en hogere muziekanalyse aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Brussel. Hij is laureaat van de meestercursussen koordirectie van ‘De Schak-Nederland’ in 1985 en 1987 en van de internationale dirigentencursus van de Vlaamse Federatie van Jonge Koren o.l.v. Laszlo Heltay en Johan Duyck in 1989.

Momenteel is hij leraar schriftuur en harmonieleer aan de muziekacademies van Bornem en Heist-op-den-Berg en doceert hij aan het Lemmensinstituut in Leuven.

Dirk De Nef leidt niet enkel Arti Vocali, maar ook het studentenkoor UKA van de Universiteit Antwerpen, het mannenkoor Homm’eros en het gemengd koor Tourdion uit Leuven. Daarnaast is hij ook lid van het vocaal ensemble ‘Kompakt’.

 

Vanaf 1990 begon hij te componeren en behaalde hiermee reeds heel wat prijzen bij compositiewedstrijden. Bij de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano van 1995 was zijn ‘Rond’eau’ het verplichte werk in de halve finale.

In 1996 was hij laureaat van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België met een werk voor mezzo-sopraan, strijkkwartet en harp.

In 2001 componeerde hij Rodian, in opdracht van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen. Dit moderne oratorium voor symfonisch orkest, 3 solisten en koor, over het bedreigde evenwicht in onze natuur, werd gecreëerd op 18 november 2001 door Het Symfonieorkest van Vlaanderen, Arti Vocali en het Vlaams Radio Koor, o.l.v.David Angus. De creatie werd opgenomen en uitgezonden door Radio KLARA.

Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van Arti Vocali in 2010, componeerde Dirk De Nef de cantate  ‘k Zing A geire, voor symfonisch orkest, koor, kinderkoor en twee soli. Het werk brengt een eigentijds liefdesverhaal doorheen 100 jaar Antwerpse geschiedenis, op tekst van Joey Brown. Het werk werd door Arti Vocali gecreëerd in de Kon. Elisabethzaal samen met het orkest Prima La Musica, o.l.v. Dirk Vermeulen.

Enkele andere recente composities van zijn hand zijn:

-          Klachtenlied, compositie voor hetAntwerpse luik van het wereldwijde ‘Complaints Choir’ (2009)

-          Amoraroma, plichtwerk voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd Neerpelt, categorie Jeugdkoor (mei 2010).

-          Kerstsuite, Engelse Carols bewerkt voor strijkers, 2 trompetten en pauken (dec. 2011).

-          Festivo, voor groot harmonieorkest (februari 2012).

 

 

 

 

 

 

Joomla Templates - by Joomlage.com